Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Śliwki zapiekane pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybki i pyszny deser - idealny dla wielbicieli śliwek.

Śliwki zapiekane pod kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwki zapiekane pod kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Śliwki zapiekane pod kruszonką
Formę smarujemy masłem. Śliwki myjemy i kroimy na cztery części, usuwamy pestkę. Do miski wkładamy cukier, mąkę, cynamon i imbir i mieszamy. Do miski przekładamy śliwki i je obtaczamy. Następnie przekładamy je do naczynia do zapiekania. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Wszystko wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, aż powstaną niewielkie grudki. Śliwki posypujemy dokładnie kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Śliwki pieczemy około 40 minut, do momentu aż kruszonka się zarumieni i owoce zmiękną (śliwki będą bulgotały). Przed podaniem odrobinę wystudzić, smacznego :)
Śliwki zapiekane pod kruszonką
Do miski wkładamy cukier, mąkę, cynamon i imbir i mieszamy.
Śliwki zapiekane pod kruszonką
Do miski przekładamy śliwki i je obtaczamy. Następnie przekładamy je do naczynia do zapiekania.
Śliwki zapiekane pod kruszonką
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę.
Śliwki zapiekane pod kruszonką
Śliwki posypujemy dokładnie kruszonką i zapiekamy.

Tagi:

śliwki