kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Śliwkowe babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na babeczki. Babeczki są bardzo pyszne i delikatne w smaku. Świetnie smakują z kubkiem kawy. Polecam.

Śliwkowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowe babeczki

 

  • 4 łyżki kefiru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża śliwka lub kilka mniejszych
  • 8 - 10 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • silikonowe foremki

Sposób przygotowania:

Śliwkowe babeczki
Śliwkę myjemy i dokładnie wycieramy ściereczką. Kroimy na dwie połówki i wyjmujemy pestkę, miąższ kroimy w kosteczkę.

Do miski przelewamy kefir i dodajemy jajko, cukier, olej, pokrojoną śliwkę i mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Śliwkowe babeczki
Umyte i osuszone z wody śliwki kroimy w kosteczkę.
Śliwkowe babeczki
W misce mieszamy kefir, cukier,jajko, pokrojone śliwki.
Śliwkowe babeczki
Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę.
Śliwkowe babeczki
Przygotowane ciasto przekładamy do silikonowych foremek.