Sposób przygotowania:
Muffinki ze śliwkami i czekoladąŚliwki:
Śliwki umyć i już bez pestek - pokroić na mniej więcej 8 części - tak, aby przypominały drobne owoce.
Czekolada:
Czekoladę należy posiekać, ale nie za drobno.
Ciasto:
W pierwszej misce wymieszać czekoladę i składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól), a w drugiej - mokre (jajko, mleko, olej).
Wszystko razem połączyć.
(Wymieszać za pomocą łyżki - do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do masy wmieszać pokrojone śliwki (odciśnięte z nadmiaru soku).
Pieczenie:
Blaszkę przystosowaną do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika.
Piec mniej więcej 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") - w temperaturze 190 stopni.
Gotowe babeczki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Ciastka udekorować według własnego uznania - u mnie roztopiona czekolada i płatki migdałowe.
SylaUla
Di bloguje
Super!
lukrowanepierniczki