Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1211]

Muffinki ze śliwkami i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne połączenie śliwek i czekolady sprawia, że muffinki smakują rewelacyjnie. Dodatkową są miękkie i długo pozostają świeże.

Muffinki ze śliwkami i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki ze śliwkami i czekoladą

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru (można nie co więcej)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 40 g czekolady (użyłam mlecznej)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Muffinki ze śliwkami i czekoladą

Śliwki:

Muffinki ze śliwkami i czekoladą
Obojętnie jakiej odmiany śliwek użyjemy.

Śliwki umyć i już bez pestek - pokroić na mniej więcej 8 części - tak, aby przypominały drobne owoce.

Czekolada:

Muffinki ze śliwkami i czekoladą
Czekolada może być dowolna - u mnie mleczna.

Czekoladę należy posiekać, ale nie za drobno.

Ciasto:

Muffinki ze śliwkami i czekoladą
Ciasto nie powinno być zbyt długo mieszane.

W pierwszej misce wymieszać czekoladę i składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól), a w drugiej - mokre (jajko, mleko, olej).

Wszystko razem połączyć.

(Wymieszać za pomocą łyżki - do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do masy wmieszać pokrojone śliwki (odciśnięte z nadmiaru soku).

Pieczenie:

Muffinki ze śliwkami i czekoladą
Muffinki rosną podczas pieczenia.

Blaszkę przystosowaną do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika.

Piec mniej więcej 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") - w temperaturze 190 stopni.
Gotowe babeczki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Ciastka udekorować według własnego uznania - u mnie roztopiona czekolada i płatki migdałowe.

Tagi:

muffiny