ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Śliwkowe ciasto ucierane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe, szybkie i jednocześnie bardzo delikatne, aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami idealne na każdą okazję.

Śliwkowe ciasto ucierane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowe ciasto ucierane

 

  • jajka 5 sztuk "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • aromat migdałowy 2 krople,
  • palma miękka 15 dag,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • śliwki duże węgierki 70 dag

Sposób przygotowania:

Śliwkowe ciasto ucierane
Jajka, cukier, aromat migdałowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto.

Keksówki silikonowe 20x11 cm, do form wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić, do ciasta włożyć duże połówki śliwek.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut, w formach ciasto wystudzić.
Śliwkowe ciasto ucierane
Składniki dodać o temeperaturze pokojowej.
Śliwkowe ciasto ucierane
Masa grudkowata po dodaniu mąki jest gładka.
Śliwkowe ciasto ucierane
Sliwki powinny być duże, jędrne, dojrzałe.
Śliwkowe ciasto ucierane
Ciasto można polać lukrem, polewą ale nam smakuje bez dodatków.