Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto śnieżna wyspa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto sezonowe z borówkami, ale możną wykorzystać inne owoce, są dwie warstwy pierwsza to ciasto, druga śnieżki z galaretką. Można zrezygnować z drugiej warstwy i zrobić tylko spód ciasta np. ze śliwkami również jest pyszne.

Ciasto śnieżna wyspa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto śnieżna wyspa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śnieżna wyspa

ETAP 1:

Ciasto Śnieżna wyspa

1. Margarynę ucieramy mikser razem z cukrem, następnie wbijamy pojedynczo jajka, wlewamy 2 łyżki śmietany oraz ocet.

2. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas ucieramy.

3. Na koniec ciasto łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm.

4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy.

ETAP 2:

Ciasto Śnieżna wyspa

5. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy do lekkiego stężenia.

6. Śnieżki z mlekiem ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę i wylewamy masę na ciasto.

ETAP 3:

Ciasto Śnieżna wyspa

7. Utykamy dowolnie raffaello i polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady z 2 łyżkami śmietany.

8. Ciasto chłodzimy 1 godzinę w lodówce.

ETAP 4:

Ciasto Śnieżna wyspa

9. Gotowe.
10. Smacznego.