bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny torcik biszkoptowy z kremem malinowym, malinami i galaretką. Ten tort zrobiłam na naszą 22 rocznicę ślubu.

Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką

Biszkopt pierwszy

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt drugi

Krem malinowy

Dodatkowo

  • 1 galaretka malinowa
  • 500 gram malin
  • 1 czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką

Biszkopt pierwszy:

Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką
Jak biszkopt wystygnie, to przekrawamy go na pół.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dajemy mąkę z proszkiem i wodę, delikatnie mieszamy, dajemy na tortownicę 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni.
Jak biszkopt wystygnie, to przekrawamy go na pół.

Biszkopt drugi:

Białka ubijamy stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy i dajemy na formę do pieczenia 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp 180 stopni.

Krem malinowy:

Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim budyń i mąkę, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na kipiące mleko wlewamy budyń , chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

ETAP 4:

Galaretkę malinową rozpuszczamy, jak przestygnie to wsypujemy do niej maliny.

Przekładamy:

Blat przekrojonego biszkoptu dajemy na spód, na nim rozsmarowujemy troszeczkę kremu malinowego, wykładamy tężejącą galaretkę z malinami, dajemy biszkopt na 4 jajkach, wykładamy pozostały krem malinowy i przekładamy drugim blatem przekrojonego biszkoptu.
Rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią tort, dekorujemy wedle uznania.

ETAP 6:

Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką
Tort wstawiamy do lodówki, tak wygląda po przekrojeniu.

Tort wstawiamy do lodówki, tak wygląda po przekrojeniu.