Sposób przygotowania:
Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiMarynata:
Składniki marynaty należy dokładnie ze sobą połączyć.
Mięso:
Z umytego oraz osuszonego mięsa można wyjąć kość. Pokrojonym czosnkiem naszpikować udziec. W mięsie zrobić niewielkie dziurki za pomocą noża i następnie powpychać w nie kawałki czosnku.
Następnie całość natrzeć marynatą i na wierzchu ułożyć listki laurowe. Mój udziec po usunięciu kości delikatnie się rozlatywał, więc dodatkowo wsadziłam go w siatkę.
Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na kilka h, lecz najlepiej, aby tak przestało całą noc.
Pieczenie:
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Mięso można przykryć folią aluminiową.
Udziec początkowo należy piec przez 30 minut w 200 stopniach, a następnie około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni i na końcu 10 minut bez przykrycia, aby mięso nabrało rumianego koloru.