Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonale sprawdzi się na pyszny obiad oraz po ostygnięciu jako dodatek do kanapki. Mięso z indyka jest bardzo wartościowe, niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnki

Składniki:

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnki

 

  • około 1,3 kg udźca z indyka (u mnie waga z kością, którą później wyjęłam)

Marynata:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnki

Marynata:

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnki
Składniki marynaty powinny być dokładnie wymieszane.

Składniki marynaty należy dokładnie ze sobą połączyć.

Mięso:

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnki
Udziec bez kości po upieczeniu lepiej kroi się w plastry.

Z umytego oraz osuszonego mięsa można wyjąć kość. Pokrojonym czosnkiem naszpikować udziec. W mięsie zrobić niewielkie dziurki za pomocą noża i następnie powpychać w nie kawałki czosnku.

Następnie całość natrzeć marynatą i na wierzchu ułożyć listki laurowe. Mój udziec po usunięciu kości delikatnie się rozlatywał, więc dodatkowo wsadziłam go w siatkę.

Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na kilka h, lecz najlepiej, aby tak przestało całą noc.

Pieczenie:

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnki
Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.

Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Mięso można przykryć folią aluminiową.

Udziec początkowo należy piec przez 30 minut w 200 stopniach, a następnie około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni i na końcu 10 minut bez przykrycia, aby mięso nabrało rumianego koloru.