Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Slodka mozaika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Doskonaly podwieczorek lub dodatek do kawy

Slodka mozaika

Składniki:

Slodka mozaika

 

  • 400 gram gorzkiej czekolady (zawartosc kakao musi byc co najmniej 45%)
  • 200 gram margaryny
  • 200 gram ciasteczek beure-petit
  • 3/4 filizanki chalwy waniliowej
  • ok.12 truskawek

Sposób przygotowania:

Slodka mozaika
Topimy czekolade w ben-mari lub w naczyniu nad wrzaca woda.Jak calkowicie sie roztopi odstawiamy z ognia i wkrajamy margaryne, laczymy. nastepnie wkruszamy ciasteczka(moga wam wpasc i wieksze kawalki , nie szkodzi) i chalwe i mieszamy, czekamy az troche ostygnie. Rozkladamy folie aluminiowa a na nia przezroczysta membrane i kladziemy mase w wielkosci ok.15x25. Na srodku wzdluz ukladamy czyste truskawki. lapiemy membrane za oba konce i formujemy rolade i scisle zawijamy folia. Wkladamy do zamrazalnika na ok. godzine a nastepnie na 2 godz. do lodowki. Sposob serwowania: nie odklejajcie membrany tyklo najpierw krojcie plasterki. Mozna posypac cukrem pudrem lub polac sokiem truskawkowym