Sposób przygotowania:
Słodka przekąska z cukinią
Cukinię myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy środek - odmierzamy 250 gram tego warzywa. Cukinię należy pokroić w drobną kostkę, a następnie przełożyć do malaksera, wlewamy 1/2 soku i miksujemy. Mus z cukinii przelewamy do garnka i wlewamy pozostały sok i całość gotujemy nie dłużej jak 2-3 minuty, po czym dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Stężałą (ale nie całkiem) masę nakładamy na wafelki (ok 1 łyżka) po czym przykrywamy drugim krążkiem. Po całkowitym stężeniu mini-przekąski dekorujemy bitą śmietaną.
edytaha
olmanka
Mysiunia
Jak dla mnie żółta cukinia jest w smaku taka sama jak i zielona, z tą różnicą że żółta jest nieco bardziej delikatna (miękka). Oczywiście możesz zrobić z zielonej, tylko wtedy proponuję dodać np. galaretkę agrestową, wtedy wyjdzie ładny, intensywnie zielony kolor :) w dodatku dobrze by było pogotować 2 minutki dłużej :)