Sposób przygotowania:
Słodkie ziemniaki na parze
Obrać i przekroić na ćwiartki batat . Ułożyć w parowarze lub garnku do gotowania na parze . Gotować ok. 25 minut od chwili kiedy woda w dolnym pojemniku zacznie wrzeć . Podawać gorące bezpośrednio po ugotowaniu ( wyjmować ostrożnie bo łatwo się rozpadają ) . Obkładać masłem ziołowym . Bataty gotowane na parze pasują do z naszego bukietu warzyw , delikatnego drobiu gotowanego , ryby , jajka sadzonego , gotowanych pulpetów w sosie . Masło ziołowe robię na zapas ucierając całą kostkę z dodatkami , a potem zamrażam w porcjach . Na 2 łyżki masła ziołowego użyła bym : 2 łyżeczki pokrojonych świeżych ziół ( można użyć różnych - do masła szykowanego do ryb daję podstawowe - natka pietruszki , koper , kilka listków bazylii ) , pieprz cytrynowy szczypta , szczypta otartej skórki cytrynowej i szczypta soli .
Smakowita
agabi22