Słownik kulinarny

b

Bataty

Bataty
fot. Fotolia
Bataty – gatunek byliny znanej pod nazwami: zawilec ziemniaczany, patat, czy słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie występuje w stanie dzikim, ale jest powszechnie uprawiany w całej strefie tropikalnej. Istnieją dwie odmiany batatów : słodkie i gorzkie
Jadalna część podziemna to bulwa o kształcie kulistym, owalnym lub wrzecionowatym osiągająca wagę nawet do 3 kg. Skórka może być koloru białego, kremowego, żółtego, czerwonego, bordowego, a nawet fioletowego. Również miąższ może przybierać różne barwy np.: biały, różowy lub czerwony. Bulwy tych gatunków są soczyste, o przyjemnym, delikatnym i słodkim smaku oraz  aromatycznym zapachu.

Zawartość
Bataty zawierają przede wszystkim  węglowodany ( cukry proste i skrobia). Są bogatym źródłem białka, tłuszczu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawierają też sód, potas, fosfor, wapń siarkę, magnez, jod, żelazo oraz niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Dominują w nich nienasycone kwasy tłuszczowe linolowy i linolenowy. Bataty zawierają również błonnik, który bardzo korzystnie wpływa na przewód pokarmowy oraz zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczy.

Działanie
Ze względu na zawartość witamin bataty mogą być cenne w diecie osób zagrożonych utratą wzroku oraz w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak: miażdżyca, otyłość, cukrzyca. Bogactwo zawartych w nich naturalnych przeciwutleniaczy stawia słodki ziemniak w centrum zainteresowania osób dbających o zdrowie, a diabetycy spokojnie mogą je spożywać ze względu na niski indeks glikemiczny. Regularne spożywanie batatów pomaga wyregulować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Pozwalają utrzymać równowagę płynów i elektrolitów w organizmie. Pomagają obniżyć ciśnienie i korzystnie wpływają na krążenie krwi. Ich spożywanie daje uczucie sytości co pomaga osobom walczącym z nadwagą.

Zastosowanie
W kuchni spożywane są po ugotowaniu lub upieczeniu. Wytwarza się z nich również mąkę, alkohol, płatki i skrobię.