Sposób przygotowania:
Słoiczkowa sałatka z cukinii.
Przygotowujemy zalewę: ocet i cukier musimy zagotować i ostudzić. Dodajemy tam olej.
Obieramy cukinię, kroimy w grubą kostkę, solimy i zostawiamy na godzinkę. W tym czasie ucieramy marchewkę na tarce, sparzamy paprykę, a potem kroimy ją w kostkę. Cebulkę kroimy w piórka. Odlewamy sok z odstanej cukinii i mieszamy ją z resztą warzyw (marchewką, cebulą i papryką).
Zalewamy zalewą warzywa, dodajemy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i mieszamy. Odstawiamy znów na godzinkę i przekładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy 15-20 min.
Obieramy cukinię, kroimy w grubą kostkę, solimy i zostawiamy na godzinkę. W tym czasie ucieramy marchewkę na tarce, sparzamy paprykę, a potem kroimy ją w kostkę. Cebulkę kroimy w piórka. Odlewamy sok z odstanej cukinii i mieszamy ją z resztą warzyw (marchewką, cebulą i papryką).
Zalewamy zalewą warzywa, dodajemy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i mieszamy. Odstawiamy znów na godzinkę i przekładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy 15-20 min.