Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Słoneczka z mortadeli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie można zrobić z resztek, może służyć za przekąskę lub normalny posiłek,

Słoneczka z mortadeli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słoneczka z mortadeli

 

  • 100 g spaghetti Mamma Mia
  • 4 grube plastry mortadeli
  • 4 jajka
  • odrobina tłuszczu
  • woda
  • sól
  • keczup

Sposób przygotowania:

Słoneczka z mortadeli
Połowę makaronu łamiemy na pół, drugą połowę łamiemy na trzy części. W każdy plaster mortadeli na około bijamy na przemian długie i krótkie nitki makaronu. Do szerokiego naczynia wlewamy wodę ( tak aby plaster swobodnie pływał) i doprowadzamy do wrzenia, solimy i delikatnie wkładamy słoneczka i gotujemy(pojedynczo) aż makaron będzie miękki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i sadzimy jajka, dobrze jak są z lodówki i nam się nie rozpłyną, a tłuszcz szybko je zetnie. Można każde odrobinę posolić, lub podać z tym co dzieci luba najbardziej czyli keczupem...wtedy sól można sobie darować. Na każdym plastrze mortadeli układamy sadzone jajko
Słoneczka z mortadeli
Mortadelę można zastąpić inną grubą wędliną.
Słoneczka z mortadeli
Przygotowany makaron łamiemy na mniejsze kawałki.
Słoneczka z mortadeli
W każdy krążek weliny wbijamy nitki makaronu.

Tagi:

jajko jajka