Sposób przygotowania:
Słoneczny kompot z pomarańczy i jabłek
Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kawałki w średniej wielkości. Pomarańczę umyć, zetrzeć skórkę. Odłożyć ją na talerzyk. Pomarańczę obrać i także pokroić w kostkę średniej wielkości. Pokrojone owoce przełożyć do miski, zasypać cukrem. Dodać pokruszone goździki i dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie powinien się wytrącić sok. Do garnka przełożyć owoce razem z wytrąconym sokiem, zalać wodą i zagotować. Gotować do miękkości owoców( u mnie trwało to około 40 minut). Na 5 minut przed końcem wsypać startą skórkę z pomarańczy. Zdjąć z ognia. Lekko ostudzić. Przelać do dzbanka przez siteczko. Dodać 2 łyżki miodu zamieszać i podawać do picia na zimno lub ciepło:). Smacznego!
zbysiowa
monikaT83
2milutka
monikaT83