Sposób przygotowania:
Smakołyk śmietanowo jagodowyKrok 1
Ubijamy jaja na puch z ksylitole, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Teraz delikatnie mieszamy w jedną stronę.
Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Krok 2
Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody (tyle, aby ją przykryła) przez około 10 minut. Kiedy wchłonie płyn, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (wystarczy ok. 1/4 szklanki na 2-3 łyżeczki żelatyny) lub przez około 10-15 sekund w mikrofalówce ustawionej na najsłabszą moc. Uwaga - nie należy pozwolić, aby żelatyna się zagotowała, gdyż może wtedy stracić swoje właściwości żelujące. Gdy już całkowicie się rozpuści, pozwalamy, aby lekko przestygła, a następnie dokładnie miksujemy z serkami (można najpierw rozrobić w niewielkiej ilości serka, a później powoli wymieszać z jej resztą).
Wykładamy zmiksowany serek na ostudzony biszkopt i kładziemy jagody lekko dociskając w serek. Wkładamy do lodówki.
Krok 3
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam litrze wrzątku i zostawiam do ostudzenia. Ostudzoną galaretkę wkładam do lodówki do stężenia. Zalewam serek z jagodami i do lodówki z powrotem na około 4 godziny.