lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Smakołyk śmietanowo jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Będę robić smakołyki z jagodami póki się nie skończą. Po jagodach przerzucę się na następne owoce sezonowe hihi .Dobrze, że robię w różnej postaci bo by się szybko znudziły.

Smakołyk śmietanowo jagodowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Smakołyk śmietanowo jagodowy

Składniki na biszkopt:

  • jaja 6 szt

 

 

  • proszek do pieczenia 1 szczypta

 

  • ksylitol 1/3 szklanki

 

  • Masa śmietanowa:

 

  • serek danio 1 kg

 

Dodatkowo:

 

  • galaretka brzoskwiniowa 3 szt na litrowy słoik

Sposób przygotowania:

Smakołyk śmietanowo jagodowy

Krok 1

Ubijamy jaja na puch z ksylitole, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Teraz delikatnie mieszamy w jedną stronę.

Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Krok 2

Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody (tyle, aby ją przykryła) przez około 10 minut. Kiedy wchłonie płyn, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (wystarczy ok. 1/4 szklanki na 2-3 łyżeczki żelatyny) lub przez około 10-15 sekund w mikrofalówce ustawionej na najsłabszą moc. Uwaga - nie należy pozwolić, aby żelatyna się zagotowała, gdyż może wtedy stracić swoje właściwości żelujące. Gdy już całkowicie się rozpuści, pozwalamy, aby lekko przestygła, a następnie dokładnie miksujemy z serkami (można najpierw rozrobić w niewielkiej ilości serka, a później powoli wymieszać z jej resztą).

Wykładamy zmiksowany serek na ostudzony biszkopt i kładziemy jagody lekko dociskając w serek. Wkładamy do lodówki.

Krok 3

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam litrze wrzątku i zostawiam do ostudzenia. Ostudzoną galaretkę wkładam do lodówki do stężenia. Zalewam serek z jagodami i do lodówki z powrotem na około 4 godziny.

Smakołyk śmietanowo jagodowy
Ubijamy jaja na puch z ksylitolem,masa potroi się.
Smakołyk śmietanowo jagodowy
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Teraz delikatnie mieszamy w jedną stronę.
Smakołyk śmietanowo jagodowy
Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Smakołyk śmietanowo jagodowy
Wykładamy zmiksowany serek na ostudzony biszkopt.
Smakołyk śmietanowo jagodowy
Kładziemy jagody lekko dociskając w serek.Wkładamy do lodówki.