VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pulpety w sosie koperkowo szczypiorkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo delikatne pulpeciki z dodatkiem kopru i szczypiorku. Sos jest idealny, kremowy. Danie zasmakuje również dzieciom!

Pulpety w sosie koperkowo szczypiorkowym

Składniki:

Pulpety w sosie koperkowo szczypiorkowym

 

  • Pulpeciki:
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka kopru
  • 1 łyżka szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie koperkowo szczypiorkowym
Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, koperkiem, szczypiorkiem i cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki.

W garnku gotujemy wodę z przyprawą typu Kucharek, zielem angielskim, liściem laurowym i zieleniną – porem, natką selera i pietruszki. Dodajemy pulpeciki i gotujemy je do momentu wypłynięcia na wierzch (około 15 minut).

Z garnka wyjmujemy zieleninę i pulpeciki.

Przygotowujemy sos. Do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Mieszamy go z mąką i śmietaną. Wlewamy do garnka.

Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu. Dokładamy szczypior i koper. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.

Do garnka przekładamy mięso i gotujemy jeszcze około 10 minut.  

Tagi:

mięso danie