Sposób przygotowania:
Faszerowane pomidoryFarsz
Farszem do pomidorów jest ryż z warzywami.
Ugotuj szklankę ryżu al dente, to bardzo ważne ponieważ ryż i tak dojdzie jeszcze w piekarniku.
Do ugotowanego ryżu dodaj curry i wymieszaj.
Na patelni zeszklij cebule, dodaj czosnek, umytą i pokrojoną w drobną kostkę cukinie i paprykę. Dopraw wszystko ostrą papryką, solą i pieprzem.
Warzywa z patelni wymieszaj z ryżem dodaj bazylie i 3/4 posiekanej pietruszki.
Pomidory
Odkrój w umytych pomidorach górną część i odłóż na bok (nie wyrzucaj)
Małą łyżeczką wydłub miąższ pomidorów (ostrożne by nie zrobić w nich dziury)
Miąższ przełóż do miseczki, będzie go można wykorzystać.
Do wydrążonych pomidorów nałóż ryż i przykryj wcześniej odkrojonymi częściami pomidora.
Pomidory ułóż na blasze, albo w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piecz 15-20 min.
Dodatki
Z pomidorów został nam miąższ, który możesz wykorzystać w bardzo prostej sałatce.
Wystarczy że z miąższu odlejesz zbędną wodę, dodasz pokrojoną w kostkę drugą połówkę cukinii (Cukinia na surowo jest bardzo smaczna i zdrowa), szalotkę pokrojoną w piórka, i posiekaną pietruszkę, polej to odrobiną oliwy i przypraw.
Na talerzu możesz dodać marynowany czosnek, który doda pikanterii całej potrawie!