lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Moje popisowe danie, rewelacja w smaku.Jestem pewna, że nikt nie wpadł jeszcze na taki pomysł by połączyć fasolkę szparagową z ogórkiem i serem jako farsz do sakiewki schabowej.

Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami

Składniki :

  • schab bez kości 4 porcję (800 g)

 

 

 

 

 

Dodatkowo:

  • ziemniaczki młode 1 kg

 

  • korniszony 4 szt

 

  • koperek do posypania ziemniaczków

 

  • sól do ziemniaków 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami

Krok 1

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 równe części. Nacinamy każdą porcję schabu w środku tworząc kieszonkę. Posypujemy solą i pieprzem( nacieramy zewnątrz i wewnątrz ).

Krok 2

Fasolkę szparagową myjemy obcinamy końcówki i kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną soli. Korniszony kroimy w kosteczkę ( odcinamy również końcówki) i dodajemy do podsmażonej fasolki. Dusimy razem do miękkości. Ser ścieramy na wiórka i dodajemy do naszej fasolki z ogórkiem, chwile jeszcze mieszamy i gotowe, farsz przygotowany.

Krok 3

Mamy schab już doprawiony i nacięty. Teraz faszerujemy go,wkładamy do środka naszą fasolkę z ogórkiem i serem. Końcówkę schabu możemy spiąć wykałaczkami choć ja nie miałam takiej potrzeby.

Krok 4

Sakiewkę obsypujemy mąką, maczamy w jaju i obsypujemy bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron,a następnie dusimy przez chwilę i dalej smażymy na rumiany kolor.

Krok 5

Ziemniaki obieramy, kroimy w pół księżyce i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Koperek myjemy i kroimy drobno, dodajemy do ziemniaków( wystarczy wstrząsnąć i ziemniaczki mamy w koperku). Korniszony kroimy na cztery części i podajemy z naszą sakiewką ze schabu. Pyszny obiadek zachęcam do zrobienia.

Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami
Fasolkę szparagową myjemy obcinamy końcówki.
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami
Fasolkę kroimy w kostkę,smażymy na patelni z odrobiną soli.
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami
Ser tak około dwieście gram ścieramy na wiórka.
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami
Korniszony kroimy w kosteczkę ( odcinamy również końcówki) i dodajemy do podsmażonej fasolki razem z serem.
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami
Chwile jeszcze mieszamy i gotowe, farsz przygotowany.
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami
Mamy schab już doprawiony i nacięty. Teraz faszerujemy go,wkładamy do środka naszą fasolkę z ogórkiem i serem. Końcówkę schabu możemy spiąć wykałaczkami choć ja nie miałam takiej potrzeby.
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami
Sakiewkę obsypujemy mąką
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami
Po obsypaniu mąką sakiewka ląduje w jaju
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami
Po mące , jaju sakiewka trafia na bułkę tartą
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron,a następnie dusimy przez chwilę i dalej smażymy na rumiany kolor.

Tagi:

mięso schab