Sposób przygotowania:
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkamiKrok 1
Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 równe części. Nacinamy każdą porcję schabu w środku tworząc kieszonkę. Posypujemy solą i pieprzem( nacieramy zewnątrz i wewnątrz ).
Krok 2
Fasolkę szparagową myjemy obcinamy końcówki i kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną soli. Korniszony kroimy w kosteczkę ( odcinamy również końcówki) i dodajemy do podsmażonej fasolki. Dusimy razem do miękkości. Ser ścieramy na wiórka i dodajemy do naszej fasolki z ogórkiem, chwile jeszcze mieszamy i gotowe, farsz przygotowany.
Krok 3
Mamy schab już doprawiony i nacięty. Teraz faszerujemy go,wkładamy do środka naszą fasolkę z ogórkiem i serem. Końcówkę schabu możemy spiąć wykałaczkami choć ja nie miałam takiej potrzeby.
Krok 4
Sakiewkę obsypujemy mąką, maczamy w jaju i obsypujemy bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron,a następnie dusimy przez chwilę i dalej smażymy na rumiany kolor.
Krok 5
Ziemniaki obieramy, kroimy w pół księżyce i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Koperek myjemy i kroimy drobno, dodajemy do ziemniaków( wystarczy wstrząsnąć i ziemniaczki mamy w koperku). Korniszony kroimy na cztery części i podajemy z naszą sakiewką ze schabu. Pyszny obiadek zachęcam do zrobienia.