Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Smarowanie do chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie domowe smarowanie do chleba jest o wiele lepsze niż sklepowe specjały

Smarowanie do chleba Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smarowanie do chleba

 

  • 30 dkg słoniny
  • 30 dkg podgardla wędzonego
  • 30 dkg boczku surowego
  • 2 cebule
  • olej
  • kucharek
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany

 

Sposób przygotowania:

Smarowanie do chleba
Słoninę umyć, osuszyć, zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do garnka, topić na wolnym ogniu pod przykryciem. Podgardle i boczek umyć, osuszyć, również zmienić w maszynce. Po ok. 15 minutach dodać do słoniny i razem topić od czasu do czasu mieszając. Kiedy wszystko się wytopi zdjąć z ognia i przestudzić. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zeszklić na łyżce oleju, dodać do chłodnego smarowania (trzeba uważać, żeby dodać przed zastygnięciem). W tym samym czasie mocno przyprawić czosnkiem, kucharkiem i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Co jakiś czas zanim zastygnie mieszać, żeby w całym smarowaniu a nie tylko na dnie było mięsko i cebulka.Po zastygnięciu przechowywać w lodówce.
Smarowanie do chleba
Zmieloną słoninę topimy na wolnym ogniu.
Smarowanie do chleba
Podgarde i boczek również mielimy, dodajemy do topionego mięsa.
Smarowanie do chleba
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na łyżce oleju.