baranowb

baranowb

Kucharz
[Przepisów: 14]

Smazone "Marynowane" osmiorniczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smazone osmiorniczki, dobre jako egoztyczny dodatek do kolacji.

Smazone "Marynowane" osmiorniczki

Składniki:

Smazone "Marynowane" osmiorniczki

 

  • male osmiorniczki (kosztuja jakies 12PLN za kilo, przynajmniej tak znalazlem)
  • biale badz czerowne wino - zaleznie od gustu, biale/czerowne polslodkie wydaje sie najlepsze
  • przyprawy
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Smazone "Marynowane" osmiorniczki
- osmiorniczki wypatroszyc(zazwyczaj sa rozciete, ale jakies flaczki zostaja) i dokladnie umyc. - zalac winem, doprawic ziolami, dodac soku z cytryny. - odstawic na na pare godzin. - odcedzic, wrzucic na maslo, dolac troche wina i przykryc, niech sie dusi.Warto podawac np z zurawina, albo z gestym sosem. Jako danie jarskie podane z zurawina i warzywami swietnie sie komponuje z bialym winem - polwytrawnym.