Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Smażony ananas z salsą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Potrawa z kuchni portugalskiej .Oryginalny smak . Ciekawa przystawka .

Smażony ananas z salsą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażony ananas z salsą

 

  • ananas w plastrach z syropu ( po 2 plastry na osobę )- lub świeży obrany - pokrojony
  • portugalska zielona salsa wg Buni ( po 1/2 łyżeczki na plaster )
  • mąka ( po łyżeczce na plaster )
  • olej z pestek winogron ( oryginalnie w Portugalii używa się oliwy ale ja nie lubię

 

Sposób przygotowania:

Smażony ananas z salsą
Plastry ananasa wyjąć z syropu i odsączyć . Posmarować dokładnie salsą i zostawić na pół godziny .Oprószyćdokładnie mąką pozostawiając salsę na plastrach . Olej rozgrzać i smażyć plastry na rumiano z obu stron . Zdjąć odsączając z tłuszczu .
Podajemy jako pikantną przekąskę lub do ryb po portugalsku.
Przepis na salsę jest zamieszczony pod nazwą : Zielona salsa z Lizbony
Smażony ananas z salsą
Odsączyć plastry ananasa , przygotować składniki : salsę , olej , mąkę
Smażony ananas z salsą
Odsączone plastry ananasa natrzeć salsą i odłożyć na 15 minut
Smażony ananas z salsą
Oprószone mąką plastry smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron
Smażony ananas z salsą
Na patelni rozgrzać olej i kłaść omączone plastry ananasa i zrumienić z obu stron

Tagi:

winogrona