paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Smażony chleb po litewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten litewski przysmak jadam zawsze gdy jestem na litwie, zwykły chleb a taki dobry :D Polecam

Smażony chleb po litewsku

Składniki:

Smażony chleb po litewsku

 

  • 4- 5 kromek chleba litewskiego
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • ok 15 dag tarkowanego sera

Sposób przygotowania:

Smażony chleb po litewsku
Czosnek przeciskamy przez praskę.Kromki chleba nacieramy dokładnie czosnkiem z każdej strony i kroimy na cienkie paski. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy spora warstwę oleju i wrzucamy na gorący paski chleba żeby obsmażył się z każdej strony na złoty kolor. Wykładamy na talerzyk i odsączamy dokładnie z tłuszczu, następnie tarkujemy ser i posypujemy chlebek, wstawiamy do mikrofalówki do roztopienia sera, ewentualnie można to zrobić w piekarniku. Wspaniały dodatek do piwa i jako przekąska na imprezach.

Tagi:

sery chleb ser