RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Smerfetka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja córka poprosiła mnie, żebym zrobiła jej na urodziny smerfetkę zamiast tortu.Koleżanki były zachwycone smakiem i kolorem :)

Smerfetka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smerfetka

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Składniki na masę waniliową:
  • 45dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 galaretki niebieskie
  • 2 szklanki gotowanej wody do rozpuszczenia galaretek

 

  • Składniki na wierzch:
  • 2 galaretki niebieskie
  • 2,5 szklanki gotowanej wody do rozpuszczenia galaretki

Sposób przygotowania:

Smerfetka
Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i żółtka-miksujemy.Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy łyżką.Wylewamy do tortownicy o śr.25 cm i pieczemy ok.45 min. w 180 stopni Gdy biszkopt się piecze rozpuszczamy 2 niebieskie galaretki w 2 szklankach wody.Serek waniliowy lekko ubijamy mikserem i dodajemy tężejącą galaretkę. Na wystygnięty biszkopt wylewamy masę waniliową.(Ja zrobiłam po wierzchu parę kropek z serka waniliowego).A wierzch zalewamy też niebieską tężejącą galaretką ,wcześniej rozpuszczoną w 2,5 szklanki wody.
Smerfetka
Etap 1 Pieczemy biszkopt
Smerfetka
Etap 2Tężejącą galaretkę mieszamy z serkie waniliowym
Smerfetka
Etap 3Masą waniliową zalewamy biszkopt
Smerfetka
Etap 4Całość zalewamy galaretką

Tagi:

biszkopt