AnnaTe

AnnaTe

Kucharz
[Przepisów: 2]

Śmietankowa tęcza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To deser dwuskładnikowy, który za każdym razem może wyglądać inaczej w zależności od użytej galaretki i dodatków.

Śmietankowa tęcza

Składniki:

Śmietankowa tęcza

 

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki
  • 4 łyżeczki cukru kryształ
  • biszkopt
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Śmietankowa tęcza
Rozpuszczamy dwie galaretki w osobnych naczyniach dbając o to, aby miały różne kolory. Każdą z nich rozpuszczamy w jednej szklance wody, a nie według przepisu na opakowaniu. Czekamy aż wystygną i stężeją.

Ubijamy śmietankę 30% z jedną łyżeczką cukru kryształ. Dodajemy do niej jedną z galaretek i miksujemy do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Masę wlewamy od razu do salaterek. Na spód kładziemy biszkopta. Wstawiamy do lodówki i tak samo robimy drugą masę.

Ubijamy śmietankę 30% z łyżeczką cukru kryształ, a następnie dodajemy galaretkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

Na pierwszą warstwę można wysypać pokruszone ciastka zbożowe i wylać na to drugą masę. Wstawiamy do lodówki i ubijamy bitą śmietanę z dwiema łyżeczkami cukru.

Ozdabiamy nią wierzch deseru i posypujemy startą gorzką czekoladą lub posypką owocową.