kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Batoniki z masłem orzechowym (bez pieczenia)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Batoniki mają ogromną zaletę: można je przygotować w kilka chwil i jeść schłodzone nawet podczas upałów nie musząc męczy się przy gorącym piekarniku.

Batoniki z masłem orzechowym (bez pieczenia)

Składniki:

Batoniki z masłem orzechowym (bez pieczenia)

podstawowe

  • (na tortownicę 25cm x 25cm)
  • 100g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki pełnego mleka
  • aromat waniliowy lub nasiona z ½ laski wanilii
  • 150 g masła orzechowego (najlepiej niesłodzonego)
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • około 2 szklanki preparowanej gryki (lub innych preparowanych ziaren lub ryżu)
  • 80 g suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Batoniki z masłem orzechowym (bez pieczenia)
Masło roztopić w garnuszku. Do roztopionego dodać cukier, mleko oraz ziarenka wanilii (lub aromat) cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Do gorącej zawartości garnka dodać masło orzechowe i dokładnie rozprowadzić.

Następnie dodać płatki owsiane i żurawinę. Wymieszać aż masa dokładnie się połączy. Dosypywać stopniowo preparowane ziarna. Ilość jest orientacyjna. Ziarna powinny być pokryte kleistą masą.

Formę o wymiarach 25 cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego masę.

Wyrównać łyżką zanurzona w oleju. Lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez noc lub przynajmniej 3-4h.