Sposób przygotowania:
Batoniki z masłem orzechowym (bez pieczenia)
Masło roztopić w garnuszku. Do roztopionego dodać cukier, mleko oraz ziarenka wanilii (lub aromat) cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Do gorącej zawartości garnka dodać masło orzechowe i dokładnie rozprowadzić.
Następnie dodać płatki owsiane i żurawinę. Wymieszać aż masa dokładnie się połączy. Dosypywać stopniowo preparowane ziarna. Ilość jest orientacyjna. Ziarna powinny być pokryte kleistą masą.
Formę o wymiarach 25 cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego masę.
Wyrównać łyżką zanurzona w oleju. Lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez noc lub przynajmniej 3-4h.
Następnie dodać płatki owsiane i żurawinę. Wymieszać aż masa dokładnie się połączy. Dosypywać stopniowo preparowane ziarna. Ilość jest orientacyjna. Ziarna powinny być pokryte kleistą masą.
Formę o wymiarach 25 cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego masę.
Wyrównać łyżką zanurzona w oleju. Lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez noc lub przynajmniej 3-4h.
SylaUla