Sposób przygotowania:
Pyszny tęczowy deser
Galaretkę fioletową należy rozpuścić w połowie wody (1 szklanka) i odstawić do schłodzenia. Mleko skondensowane i kefir mieszamy do połączenia się skąłdników. Powstałą masę dzielimy na sześć porcji. Każdorazowo odważamy 220 g masy. Do masy dodajemy 5 g żelatyny, wstawiamy na ogień i podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia żelatyny, ale nie zagotowujemy.
Po rozpuszczeniu żelatyny masę rozlewamy do sześciu pojemników i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. gdy masa stężeje to wylewamy na nią fioletową galaretkę. Rozrabiamy kolejno niebieską galaretkę w również w połowie wody. Następnie znowu odważamy 220g masy, dodajemy 5g żelatyny i ją rozpuszczamy.
Rozlewamy do szklanek na stężałą galaretkę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Kolory powinny ułożyć się w kolor tęczy. Gotowy deser dekorujemy ubitą z cukrem pudrem śmietaną i posypujemy cukrowymi perełkami lub kolorową posypką. Życzę smacznego :)
Po rozpuszczeniu żelatyny masę rozlewamy do sześciu pojemników i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. gdy masa stężeje to wylewamy na nią fioletową galaretkę. Rozrabiamy kolejno niebieską galaretkę w również w połowie wody. Następnie znowu odważamy 220g masy, dodajemy 5g żelatyny i ją rozpuszczamy.
Rozlewamy do szklanek na stężałą galaretkę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Kolory powinny ułożyć się w kolor tęczy. Gotowy deser dekorujemy ubitą z cukrem pudrem śmietaną i posypujemy cukrowymi perełkami lub kolorową posypką. Życzę smacznego :)
Izabela Nowak-slonce
zbysiowa
agabi22
Cukiereczek13
agabi22 dzięki, potrzeba dużo czasu, bo deser jest łatwiutki do zrobienia :) czekam na Twoje zdjęcia :) chętnie je umieszczę na blogu :)
mysza75
edytaha
Cukiereczek13
cris
Cukiereczek13