Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z brzoskwiniami i galaretką
Blachę okrągłą wymyć,wyłożyć spód arkuszem pergaminu wyciętym w koło,na to układać podłużne biszkopty w całości lub przepołowione,a na to brzoskwinie osączone z zalewy.Ubić na sztywno kremówkę,dodając zagęstnik do śmietany.Wstawić na pół godziny miskę z ubitą kremówką do lodówki.W tym czasie rozpuścić roztwór galaretkowy w gorącej wodzie,rozmieszać,odstawić i ostudzić.Jak lekko stężeje,wyjąć miskę z kremówką z lodówki,wyłożyć na biszkopty kremówkę,wy- -gładzić łyżka powierzchnię,ułożyć przy bokach formy kulki winogron na białej warstwie śmietany oraz w środku tworząc kształt,np.serca,zalać całość wpół stężałą galaretką i wstawić tor- -townicę z zawartością do lodówki na góra 40 min.Jak stężeje,wyj- -ąć tortownicę ze śmietanowcem,kroić i podawać na talerzykach deserowych.