ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Śniadaniowe placuszki wg ajo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mogą być na śniadanko lub jako przekąska w ciągu dnia

Śniadaniowe placuszki wg ajo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śniadaniowe placuszki wg ajo

 

  • 250 g mąki
  • 1 - 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 300 ml półtłustego albo tłustego mleka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • dowolne dodatki na wierzch placków:dżem, nutella, cukier puder itp.

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe placuszki wg ajo
Wszystkie podane składniki przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać jednolitą pożądaną konsystencję. Następnie nakładać około 2 łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię. (Najlepsza do tego celu jest żeliwna, dzięki czemu nie musimy używać dodatkowego tłuszczu. W przypadku smażenia placuszków na patelni teflonowej wlewamy odrobinę oleju żeby ciasto nie przywierało). Smażymy (na niewielkim ogniu) najpierw z jednej strony, do momentu aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, wtedy przewracamy placki na drugą stronę. Minuta z każdej strony powinna wystarczyć.Po usmażeniu nakładamy ulubione, dowolne dodatki. U mnie zwykle z dżemem :). Smacznego :)
Śniadaniowe placuszki wg ajo
smażymy placuszki najpierw z jednej, następnie z drugiej strony
Śniadaniowe placuszki wg ajo
smażymy aż do uzyskania złocistego koloru, jak na zdjęciu...
Śniadaniowe placuszki wg ajo
Można zrobić także wersję dla dzieci:) Dodać odrobinę kakao i gotowe...

Tagi:

jajko jajka