ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Soczyste piersi kurczaka z patelni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste piersi z kurczaka z patelni mają chrupiącą panierkę. Są delikatne, aromatyczne. Doskonale smakują na ciepły obiad oraz na zimno do pieczywa.

Soczyste piersi kurczaka z patelni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Soczyste piersi kurczaka z patelni

 

  • świeże piersi kurczaka 3 podwójne większe,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • olej rzepakowy 2 łyżki,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,
  • sól ziołowa 2 łyżeczki,
  • przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie,
  • tymianek 2 łyżeczki,
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
  • bułka tarta 1 szklanka,
  • mąka krupczatka 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Soczyste piersi kurczaka z patelni
Świeże, podwójne piersi z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Z każdej piersi ostrym nożem ściąć 2-3 porcje. Dłonią na woreczku foliowym delikatnie naciskać, aby lekko się rozbiły.

W misce wymieszać olej rzepakowy, jajka, przyprawę do drobiu pikantną, solą ziołową, tymianek, sok z cytryny. Porcje piersi włożyć do marynaty i dobrze je wmieszać w marynatę, schować do lodówki na 3 godziny.

Mąkę krupczatkę wymieszać z tartą bułką.

Piersi obtaczać w bułce z mąką i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju na średnim ogniu. Usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję piersi.
Soczyste piersi kurczaka z patelni
Olej w marynacie lepiej trzyma panierkę.
Soczyste piersi kurczaka z patelni
Smazyc na srednim ogniu, aby środek sie usmażył i wierzch się nie przypalił.
Soczyste piersi kurczaka z patelni
Usmażone odkładac na talerz i smażyć następną porcję.
Soczyste piersi kurczaka z patelni
Doskonale smakują na zimno do pieczywa.
Soczyste piersi kurczaka z patelni