Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo szybkie do zrobienia. Nie trzeba stać nad patelnią, tylko danie "piecze się samo". Smaczne dla osób, które lubią curry, ja do takich osób np. należę.

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Składniki:

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki śmietany 18%;
  • 25 dag żółtego sera,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • curry,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką
Mięso z kurczaka dzielimy na cienkie kotlety, tak żeby powstały 4 porcje. Lekko rozbijamy. Z każdej strony opruszamy solą i pieprzem. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy w nim mięso. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą majonez i śmietanę. Dodajemy ser (starty na tarce). Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy przyprawę curry. Wylewamy na mięso.

Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 185 stopni C.