WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1327]

Piersi z kurczaka w panierce z żółtek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczaka pokrojona na kotlety i o panierowana w żółtkach a następnie usmażona na patelni. Kotlety mają ładny intensywny kolor.

Piersi z kurczaka w panierce z żółtek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi z kurczaka w panierce z żółtek

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w panierce z żółtek

ETAP 1:

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie każdą pierś rozciąć na dwa lub trzy filety. Każdy filet delikatnie rozklepać tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą uważając aby nie porozrywać mięsa.

Roztłuczone kotlety doprawić sokiem z limonki oraz oprószyć solą i pieprzem. Żółtka oddzielić od białek i wyłożyć do miseczki.

Roztrzepać je widelcem na jednolitą konsystencję. Bułkę tartą wysypać na talerz. Kotlety panierować w żółtkach i potem w bułce tartej i wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem.

Kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy. Podawać np. z ziemniakami.

Piersi z kurczaka w panierce z żółtek
Kotlety z kurczaka po usmażeniu wyjęte na ręcznik papierowy
Piersi z kurczaka w panierce z żółtek
Kotlety z kurczaka w trakcie smażenia na patelni
Piersi z kurczaka w panierce z żółtek
Porcja opanierowanych kotletów włożona na gorący olej
Piersi z kurczaka w panierce z żółtek
Żółtka roztrzepane widelcem do opanierowania kotletów

Tagi:

mięso kotlet