Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Sojowe a'la schabowe w panierce gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

"Schabowe" tym razem sojowe, ale żeby było jeszcze zdrowiej w panierce z otrębów gryczanych

Sojowe a'la schabowe w panierce gryczanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sojowe a'la schabowe w panierce gryczanej

 

  • 4 porcje:
  • 100 g kotletów sojowych a`la schabowych
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 500 ml wrzątku
  • można pominąć, w zamian dodać kostkę rosołową

 

  • Panierka gryczana
  • 2 małe jaja
  • 1/2 szklanki otrębów gryczanych
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy można pominąć
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Sojowe a'la schabowe w panierce gryczanej
Kotlety przekładamy do miski, dodajemy zioła i zalewamy wrzątkiem. Kotlety dociskamy talerzykiem i moczymy około 10 minut, aż będą miękkie.Jaja wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy. Do drugiego talerza wsypujemy otręby, zioła i przyprawy - mieszamy. Kotlety delikatnie odciskamy z wody, następnie maczamy w roztrzepanym jajku i w panierce.Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, układamy opanierowane kotleciki i smażymy z obu stron na złoto. Kotleciki podałam z sałatką z ryżem, ciecierzycą i bakaliami Smacznego :)
Sojowe a'la schabowe w panierce gryczanej
Kotlety przekładamy do miski dodajemy ziowa i zalewamy wrzątkiem
Sojowe a'la schabowe w panierce gryczanej
Do głębokiego talerza wsypujemy otręby i doprawiamy
Sojowe a'la schabowe w panierce gryczanej
Kotlety odciskamy i maczamy w jajku i panierujemy
Sojowe a'la schabowe w panierce gryczanej
Kotleciki smażymy na oleju z obu stron na złoto