Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Karkówka duszona w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Zazwyczaj podaję je z ryżem lub ziemniakami. Każdemu będzie smakować.

Karkówka duszona w pomidorach

Składniki:

Karkówka duszona w pomidorach

 

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej bez kości,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszona bazylia.

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w pomidorach
1. Karkówkę pokrój na grubsze plastry. Oprósz solą i pieprzem. Na oliwie podsmaż mięso z dwóch stron. Podsmażoną karkówkę przełóż do garnka. Wodę wymieszaj z mąką i papryką mieloną. Wlej do mięsa. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na maśle. Dodaj do mięsa. Karkówkę duś na małym ogniu około godziny. 

2. Następnie do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.