goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Sok jabłkowo-imbrowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W składnikach soku podałam orientacyjną ilość składników. Wszystko zależy od soczystości jabłek. Najlepsze do tego typu soków są antonówki.

Sok jabłkowo-imbrowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sok jabłkowo-imbrowy

 

  • jabłka papierówki około 5 kg
  • imbir korzeń 2 cm
  • cukier 1/3 kg

Sposób przygotowania:

Sok jabłkowo-imbrowy
Jabłka oczyszczamy (nie obieramy) i przekładamy do sokowirówki. Przez sokowirówkę przepuszczamy również korzeń imbiru (również go nie obierałam). Imbir dajemy do smaku. Z soku zbieramy powstałą pianę, przelewamy sok do garnka i zagotowujemy. Dosypujemy cukier i mieszamy. Gotowy, gorący sok przelewamy do niewielkich butelek, następnie pasteryzujemy około 20 minut.
Sok jabłkowo-imbrowy
Jabłka oraz korzeń imbiru przepuszczamy przez sokowirówkę
Sok jabłkowo-imbrowy
Z soku zbieramy powstałą pianę, przelewamy sok do garnka i zagotowujemy.