Sposób przygotowania:
Kaszanka z jabłkiem i cebulą
Ziemniaki ugotować w mundurkach, (moje gotowałam 32 minuty pod przykryciem na średnim ogniu) lub obrane (nam smakują te w mundurkach). Wystudzone obrać ze skórki.
Kiszoną kapustę drobniej pokroić. Dodać posiekaną cebulę, pieprz mielony, cukier, olej i wymieszać wszystko.
Na patelnię wlać olej rzepakowy (kaszanka usmażona na oleju smakuje również na zimno z pieczywem), wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, jabłka obrane ze skórki, posypać cukrem 1/2 łyżeczki, podsmażać do złocistego koloru, parę razy wymieszać. Wsypać pieprz mielony, paprykę słodką, majeranek, wymieszać.
Kaszankę dobrej jakości obrać ze skórki, pokroić w plasterki i wrzucić do cebuli. Podsmażać mieszając do jednolitej masy kaszanki, podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, można posypać szczypiorkiem.
Kiszoną kapustę drobniej pokroić. Dodać posiekaną cebulę, pieprz mielony, cukier, olej i wymieszać wszystko.
Na patelnię wlać olej rzepakowy (kaszanka usmażona na oleju smakuje również na zimno z pieczywem), wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, jabłka obrane ze skórki, posypać cukrem 1/2 łyżeczki, podsmażać do złocistego koloru, parę razy wymieszać. Wsypać pieprz mielony, paprykę słodką, majeranek, wymieszać.
Kaszankę dobrej jakości obrać ze skórki, pokroić w plasterki i wrzucić do cebuli. Podsmażać mieszając do jednolitej masy kaszanki, podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, można posypać szczypiorkiem.