Sposób przygotowania:
Sok malinowy na zimne dni
Maliny płuczemy i wkładamy do garnka, podlewamy szklanką wody i stawiamy na kuchenkę gazową. Gotujemy na bardzo małym ogniu co chwilę mieszając. Gotujemy je 30 minut. Następnie lekko studzimy i wyciskamy sok przez sitko, bądź gazę. Ja robiłam to przez gazę, wówczas wyciśniemy więcej soku z malin. Przeciśnięty sok malinowy ponownie stawiamy na gaz. Dodajemy cukier, mieszamy aby cukier rozpuścił się. Sok gotujemy jeszcze na bardzo małym gazie przez 20 minut. Gorący przelewamy do przygotowanych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiczki pasteryzujemy dodatkowo przez 10 minut, wówczas mamy pewność że sok nie zepsuje się. Po pasteryzacji słoiczki stawiamy do góry dnem i trzymamy tak do momentu, aż sok ostygnie. Sok idealny jest na przeziębienia, jest na tyle słodki, że można pić go na łyżeczce. Również idealnie sprawdza się dolany do herbaty, lub gdy polejemy nim gęstą kaszę mannę.