Borówki z malinami pod owsianą kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutkie owoce, które przemieniły się w pyszny dżemik i chrupiąca kruszonka to jak dla mnie rewelacyjne zestawienie. Bardzo letnia propozycja na deser.

Borówki z malinami pod owsianą kruszonką

Składniki:

Borówki z malinami pod owsianą kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Borówki z malinami pod owsianą kruszonką
Zimne masło, mąkę, płatki owsiane oraz cukier i cukier waniliowy umieścić razem w misce. Ze składników zagnieść ciasto. Do szklanego naczynia żaroodpornego przełożyć opłukane borówki i maliny (im więcej tym lepiej, ale warto mieć taką ilość, by owoce zakryły cały spód naczynia, w którym będzie się zapiekać).

Na wierzch owoców rozkruszyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Piec owoce pod kruszonką dopóki kruszonka nie będzie chrupiąca - potrwa to około 45 minut.