Jabłka i maliny pod kukurydzianą kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienne jabłka i maliny zapieczone pod żółciutką kruszonką z kukurydzianej mąki, świetny sposób na szybki deser, pysznie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego lub greckiego.

Jabłka i maliny pod kukurydzianą kruszonką

Składniki:

Jabłka i maliny pod kukurydzianą kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Jabłka i maliny pod kukurydzianą kruszonką
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzch jabłek ułożyć maliny, owoce posypać cynamonem i erytrytolem.

Z mąki, masła i erytrytolu (ja dodałam 4 łyżki, można dodać mniej albo więcej, można też zamienić na inne slodzidło) zagnieść kruszonkę.

Przygotowaną kruszonką obsypać owoce ułożone w naczyniu. Piekarnik nastawić na 180 stopni, wstawić do niego owoce z surową jeszcze kruszonką i zapiekać całość przez około 30 - 45 minut.

Po upieczeniu kruszonkę po wierzchu posypać cukrem waniliowym.