Sposób przygotowania:
Sok z aronii z sokownika
Aronię przebieramy,odrywamy, płuczemy na sicie. Wsypujemy owoce do górnej komory sokownika.
Do dolnej nalewamy wodę. Całość stawiamy na gazie. Przykrywamy pokrywką.
Po jakimś czasie w wężyku zgromadzi się sok. Od czasu do czasu zlewamy go do garnka.
Do gotowego, zlanego i czystego soku wsypujemy cukier. Stawiamy na gazie i mocno podgrzewamy. Rozlewamy do butelek lub słoików. Pasteryzujemy 10 minut.
Po pasteryzacji wyciągamy z wody i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia a następnie wynosimy do chłodnego pomieszczenia.
Do dolnej nalewamy wodę. Całość stawiamy na gazie. Przykrywamy pokrywką.
Po jakimś czasie w wężyku zgromadzi się sok. Od czasu do czasu zlewamy go do garnka.
Do gotowego, zlanego i czystego soku wsypujemy cukier. Stawiamy na gazie i mocno podgrzewamy. Rozlewamy do butelek lub słoików. Pasteryzujemy 10 minut.
Po pasteryzacji wyciągamy z wody i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia a następnie wynosimy do chłodnego pomieszczenia.
SylaUla
Dawid