Sposób przygotowania:
Sok z aronii na zimę
Owoce aronii najlepiej zbierać po przymrozkach dzięki temu nie będzie miała w sobie tej nieprzyjemnej w smaku goryczki. Można też owoce wcześniej zerwać i włożyć na kilkanaście dni do zamrażarki a dopiero potem przygotować z niej sok. Ja swoją aronię właśnie przemroziłam w zamrażarce bo zerwałam ją wcześniej ze względu na panującą suszę inaczej po prostu uschła by na krzakach.
Rozmrożone owoce przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać wodę i cukier.
Wszystko zagotować i gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Potem sok przecedzić, owoce dobrze odcisnąć ze soku.
Otrzymany sok przelać do butelek lub słoiczków i dobrze zakręcić. Butelki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką, zalać wodą na wysokośc 2/3 butelki.
Pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Rozmrożone owoce przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać wodę i cukier.
Wszystko zagotować i gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Potem sok przecedzić, owoce dobrze odcisnąć ze soku.
Otrzymany sok przelać do butelek lub słoiczków i dobrze zakręcić. Butelki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką, zalać wodą na wysokośc 2/3 butelki.
Pasteryzować 15 minut od zagotowania.