Sposób przygotowania:
Sok z kwiatów mniszka
Kwiaty zebrać w pogodny dzień w południe, kiedy są otwarte. Rozłożyć kwiaty płasko na powietrzu na 2 godziny aby robaczki wyszły.
Wypłukać kwiaty, zalać wodą i gotować około pół godziny. Odstawić na najmniej 12 godzin w chłodne miejsce. Zlać napar przez sito, dodać cukier gotować około pół godziny bez przykrywania garnka.
Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze około 20 minut.
Gotujący syrop zlać do wyprażonych butelek, szczelnie zamykanych
Wypłukać kwiaty, zalać wodą i gotować około pół godziny. Odstawić na najmniej 12 godzin w chłodne miejsce. Zlać napar przez sito, dodać cukier gotować około pół godziny bez przykrywania garnka.
Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze około 20 minut.
Gotujący syrop zlać do wyprażonych butelek, szczelnie zamykanych