Sposób przygotowania:
Syrop z mniszka lekarskiego
1.Zrywamy 400 główek mniszka lekarskiego, następnie rozkładamy w słonecznym miejscu na kilkanaście minut. Od czasu do czasu potrząsamy żeby pozbyć się robaczków.
2.Następnie mniszek przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy 15 minut od zagotowania. Odstawiamy na 24 godziny.
3.Po tym czasie wywar przecedzamy przez gęste sito. Do przecedzonego wywaru dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn.
4. Gotujemy do zgęstnienia syropu często mieszając, ja gotowałam 2 godziny.
5. Gorący syrop przelewamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy.
2.Następnie mniszek przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy 15 minut od zagotowania. Odstawiamy na 24 godziny.
3.Po tym czasie wywar przecedzamy przez gęste sito. Do przecedzonego wywaru dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn.
4. Gotujemy do zgęstnienia syropu często mieszając, ja gotowałam 2 godziny.
5. Gorący syrop przelewamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy.