Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Miód z mniszka lekarskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sprawdzony przepis z zeszytu mojej mamy na miód z mniszka lekarskiego. Jest on naturalnym środkiem leczniczym na ból gardła i przeziębienia. Można nim posłodzić herbatę lub użyć go do wypieków zamiast miodu sztucznego.

Miód z mniszka lekarskiego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miód z mniszka lekarskiego

 

  • 400 kwiatków mniszka lekarskiego
  • sok wyciśnięty z 2 wyparzonych cytryn
  • 70-80 dag cukru
  • 3 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Miód z mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka zalewamy 3 szkl. wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Następnie ściągamy z ognia,nprzykrywamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na ok. 12 godz.

Następnego dnia odcedzamy wywar przez gazę. Do wywaru dodajemy cukier, sok z cytryn, mieszamy. Gotujemy ok. 2 godz. bez przykrycia usuwając powstałe szumowiny.

Gorący syrop zlewamy do uprzednio wyparzonych małych słoiczków lub buteleczek. Szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu do ok. 3-4 miesięcy.
Miód z mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka zbieramy do południa w słoneczny dzień z dala od dróg najlepiej na łąkach