Sposób przygotowania:
Miód z mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka zalewamy 3 szkl. wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Następnie ściągamy z ognia,nprzykrywamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na ok. 12 godz.
Następnego dnia odcedzamy wywar przez gazę. Do wywaru dodajemy cukier, sok z cytryn, mieszamy. Gotujemy ok. 2 godz. bez przykrycia usuwając powstałe szumowiny.
Gorący syrop zlewamy do uprzednio wyparzonych małych słoiczków lub buteleczek. Szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu do ok. 3-4 miesięcy.
Następnego dnia odcedzamy wywar przez gazę. Do wywaru dodajemy cukier, sok z cytryn, mieszamy. Gotujemy ok. 2 godz. bez przykrycia usuwając powstałe szumowiny.
Gorący syrop zlewamy do uprzednio wyparzonych małych słoiczków lub buteleczek. Szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu do ok. 3-4 miesięcy.