Sposób przygotowania:
Syrop z mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka lekarskiego zbieramy z dala od drogi w suchy słoneczny dzień. Przebieramy i zostawiamy rozłożone na słońcu przez około godzinę. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i ugniatamy - gotujemy przez 10 minut.
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, kroimy w plasterki. Dodajemy do mniszka i gotujemy przez kolejne 5 minut - ugniatamy. Uzyskany wywar wraz z cytryną i kwiatami zostawiamy pod przykryciem na 12h. Następnie przecedzamy, do wywaru dodajemy cukier i mieszając gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru - uzyskamy syrop konsystencji miodku.
Uzyskany syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i okrywamy kocem - zostawiamy na kilka godzin. Przekręcamy dnem do góry i odstawiamy w zaciemnione miejsce.
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, kroimy w plasterki. Dodajemy do mniszka i gotujemy przez kolejne 5 minut - ugniatamy. Uzyskany wywar wraz z cytryną i kwiatami zostawiamy pod przykryciem na 12h. Następnie przecedzamy, do wywaru dodajemy cukier i mieszając gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru - uzyskamy syrop konsystencji miodku.
Uzyskany syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i okrywamy kocem - zostawiamy na kilka godzin. Przekręcamy dnem do góry i odstawiamy w zaciemnione miejsce.