Krolina13

Krolina13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Sorbet

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sorbet łatwy w przygotowaniu, bardzo dobry. Mojemu młodszemu rodzeństwu bardzo zasmakował.

Sorbet

Składniki:

Sorbet

 

  • 300 g mrożonych lub świeżych malin
  • 1 i 1/4 szklani cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Sorbet
Maliny lekko rozmrozić i zmiksować z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Przetrzeć przez gęste sitko, aby oddzielić pestki. Przełożyć do miski, i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Następnie ubić trzepaczką lub mikserem, na puszystą, gładką masę i ponownie włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Gotowy sorbet nakładamy łyżką do szklanych pucharków. Maliny też można zastąpić innymi owocami, na przykład jagodami, jabłkami lub pomarańczami.