aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

sorbet cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

mój ulubiony najlepszy sorbet na deser

sorbet cytrynowy

Składniki:

sorbet cytrynowy

 

  • 5 cytryn
  • kilka liści świeżej mięty
  • 60 dag cukru brzozowego
  • 1/2 szklanki wody niegazowanej

Sposób przygotowania:

sorbet cytrynowy
Z 4 cytryn wycisnąć sok , a 1 umyć i pociąć w plastry. Do garnka wlać wodę, dodać cukier brzozowy i listki mięty, podgrzewać na małym gazie, aż cukier się rozpuści. Ostudzić i wyjąc liści mięty. Do syropu dolać sok cytrynowy, wymieszać. Wlać do pucharków i zamrozić. Sorbet udekorować plastrami cytryny oraz listkami mięty.