kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Sorbet truskawkowo - miętowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny truskawkowy sorbet z dodatkiem mięty stanowi jeszcze większe orzeźwienie. Przygotowany z mrożonych truskawek może być wspomnieniem lata nawet w środku zimy.

Sorbet truskawkowo - miętowy

Składniki:

Sorbet truskawkowo - miętowy

 

  • 1 kg truskawek
  • 50 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie)
  • 15 listków świeżej mięty
  • miód

Sposób przygotowania:

Sorbet truskawkowo - miętowy

ETAP 1:

Sorbet truskawkowo - miętowy
Jeśli przed mrożeniem pokroimy owoce na mniejsze części, nie będą one wówczas stanowiły takiego oporu dla blendera.

Truskawki kroimy na ćwiartki i wkładamy do zamrażalnika na 4 godziny.
Zmrożone przekładamy do wysokiego naczynia razem z umytymi i osuszonymi listkami mięty. Całość należy zblendować na gładką masę, wówczas dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę blendujemy do połączenia składników.
Truskawki powinny mieć konsystencje sorbetu, jeżeli zbytnio się rozpuściły można włożyć je do zamrażalnika na dodatkowe 20 minut. Gotowy sorbet truskawkowo - miętowy polewamy miodem.