kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Lody mirabelkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowanie lodów wcale nie musi być pracochłonne i trudne. Nie wymaga też posiadania maszyny do lodów. Te lody przygotowuje się całkowicie bezproblemowo. Minimum składników i minimum pracy!

Lody mirabelkowe

Składniki:

Lody mirabelkowe

podstawowe

Sposób przygotowania:

Lody mirabelkowe
Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek. Ja używam do tego celu drylownice do wiśni. Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy aż się rozpadną.

Owoce można tez ugotować z pestkami i wyciągnąć z masy owocowej (są duże i odróżniają się kolorem więc jest to dość łatwe). Masę z mirabelek wkładamy do pojemnika i zamrażamy. Zamrożone owoce miksujemy blenderem i dodajemy kwaśną śmietanę.

Opcjonalnie można dodać również 2 łyżki wódki lub innego wysokoprocentowego alkoholu, dzięki czemu nie powstaną kryształki lodu. Ponownie zarażamy.