Sposób przygotowania:
Lody mirabelkowe
Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek. Ja używam do tego celu drylownice do wiśni. Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy aż się rozpadną.
Owoce można tez ugotować z pestkami i wyciągnąć z masy owocowej (są duże i odróżniają się kolorem więc jest to dość łatwe). Masę z mirabelek wkładamy do pojemnika i zamrażamy. Zamrożone owoce miksujemy blenderem i dodajemy kwaśną śmietanę.
Opcjonalnie można dodać również 2 łyżki wódki lub innego wysokoprocentowego alkoholu, dzięki czemu nie powstaną kryształki lodu. Ponownie zarażamy.
Owoce można tez ugotować z pestkami i wyciągnąć z masy owocowej (są duże i odróżniają się kolorem więc jest to dość łatwe). Masę z mirabelek wkładamy do pojemnika i zamrażamy. Zamrożone owoce miksujemy blenderem i dodajemy kwaśną śmietanę.
Opcjonalnie można dodać również 2 łyżki wódki lub innego wysokoprocentowego alkoholu, dzięki czemu nie powstaną kryształki lodu. Ponownie zarażamy.