marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sorbet z melona i porzeczek czarnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sorbety owocowe z domieszką alkoholu lub bez są serwowane na desery popołudniowe lub na przyjęcia różnorakie,np.garden-party.

Sorbet z melona i porzeczek czarnych

Składniki:

Sorbet z melona i porzeczek czarnych

 

  • 1 duży dojrzały melon,
  • 350 g.porzeczek czarnych świeżych lub mrożonych,
  • cukier puder,
  • pojemnik na lody.

Sposób przygotowania:

Sorbet z melona i porzeczek czarnych
Melon opłukać, przekroić, odkroić z niego skórę i pokroić na kawałki. Porzeczki jeśli świeże,przebrać i opłukać, zamrożone rozmrozić lub zalać wrzątkiem i odsączyć na durszlaku. Tak przygotowane owoce wrzucić do miksera z komorą, wsypać pół szklanki cukru pudru i zmiksować na jednolitą masę. Pulpę owocową przełożyć łyżką do pojemnika na lody i sorbety. Pojemnik po zapełnieniu zakryć szczelnie i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny. Co jakiś czas zajrzeć i przemieszać widelcem masę w celu utworzenia się kryształków lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik z sorbetem i przełożyć gałkarką do lodów deser do wysokich pucharków i podawać od razu.

Tagi:

lody