Sorbet z gruszek i cytryn

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gruszki umyć obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Zmiksować z winem musującym, skórką otartą z połowy cytryny i s

Sorbet z gruszek i cytryn

Składniki:

Sorbet z gruszek i cytryn

 

  • sok z 2 cytryn
  • 4 gruszki
  • 1 szklanka białego półsłodkiego wina musującego
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sorbet z gruszek i cytryn
Gruszki umyć obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Zmiksować z winem musującym, skórką otartą z połowy cytryny i sokiem cytrynowym. Sorbet przelać do miski i wstawić do zamrażalnika. Po pół godzinie wyjąć, zmiksować i wstawić powrotem. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Nakładać do uprzednio schłodzonych w zamrażarce pucharków.